Simona Șandru


Este doctor in drept constitutional al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti.

In perioada 1999-2005 a ocupat functii publice de executie si de conducere in cadrul Institutiei Avocatul Poporului, avand atributii in domeniul apararii drepturilor fundamentale de catre autoritatile administratiei publice si in cel al protectiei datelor personale. Incepand din anul 2006 isi desfasoara activitatea in cadrul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, unde a indeplinit functii de executie si de conducere.

A participat, intre anii 2003 si 2009, la activitatea Grupului de Lucru Art. 29 (Bruxelles), format din reprezentanti ai autoritatilor pentru protectia datelor personale din Uniunea Europeana, si la activitatea unor subgrupuri infiintate la nivelul acestuia. De asemenea, a facut parte din delegatiile ce au sustinut progresele inregistrate in activitatea privind protectia datelor personale desfasurata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, cu ocazia misiunilor de evaluare ale Comisiei Europene si ale Consiliului European, in etapa de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana si la Spatiul Schengen. A luat parte la diverse seminarii, conferinte, grupuri de lucru, ateliere interne si internationale in domeniul protectiei datelor personale, ca reprezentant al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal sau al Institutiei Avocatul Poporului.
Este coautor al cartii „Dreptul la intimitate si protectia datelor cu caracter personal. De la acquis-ul comunitar la legislatia romaneasca”, publicata in anul 2004 (impreuna cu Radu Carp), si unul dintre coordonatorii culegerii de „Legislatie privind protectia datelor personale” (2005).

A publicat numeroase articole (in limbile romana, engleza, franceza) in Revista Dreptul, Revista Romana de Drept European, Pandectele Romane, Curierul Judiciar, Buletin de informare legislativa, Law and Technology, Romanian Journal of Comparative Law si in culegeri ale unor conferinte internationale la care a sustinut o serie de comunicari stiintifice.