Razvan-Horatiu Radu este magistrat de cariera, incepand cu 1 decembrie 2018 si pana in prezent acesta activand ca procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde in perioada iunie 2019 – martie 2020 a deținut functia de Adjunct al Procurorului General.

Anterior, in perioada 2011-2012, a indeplinit functia de subsecretar de stat in cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene (ulterior Ministerului Afacerilor Europene), fiind si Agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene iar în perioada 2007-2011 cea de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Agent Guvernamental al Romaniei pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Razvan-Horatiu Radu a urmat cursurile Institutului National al Magistraturii (2001-2003), dupa care a fost numit procuror, activand succesiv la Parchetul de pe langa Judecatoria Roman (ca procuror stagiar). Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti si Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti (Biroul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog si Sectia de Urmarire Penala).

Incepand cu 1 septembrie 2006, Razvan-Horatiu Radu a detinut, in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, functia de sef al Serviciului de Integrare Europeana si Programe Phare (ulterior Serviciul de Afaceri Europene si Relatii Internationale), indeplinind aceasta functie pana la numirea sa la Ministerul Afacerilor Externe.
Razvan-Horatiu Radu este absolvent al Facultatii de Drept, Universitatea “Al. I. Cuza” din Iasi (1997-2001), a absolvit cursurile Academiei Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (2004-2005), are un master in Relatii Internationale la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti (2006) si a absolvit cursul postuniversitar de Management al Resurselor Umane la Academia de Studii Economice, Bucuresti.

Este cadru didactic asociat al Facultatii de Drept a Universitatii Al Ioan Cuza din Iasi, disciplinele Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si doctor al Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, specialitatea Drept Penal.

A sustinut prelegeri privind protectia drepturilor omului la Institutul Diplomatic Roman si la Facultatile de Istorie si de Stiinte Politice ale Universitatii Bucuresti si de drept procesul penal la Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor.

Razvan-Horatiu Radu a participat la mai multe stagii si programe de formare profesionala: Institutul International pentru Drepturile Omului de la Strasbourg (2004), Parchetul Tribunalului de Mare Instanta din Paris (2005), Academia de Drept International de la Haga (2006), European Center for Security Studies “George C. Marshall”, Garmisch-Partenkirchen (2008), Defence Academy of the United Kingdom (2008), etc.

A fost membru al colectivului de redactie al revistei “Justitia in Actualitate” editata de Consiliul Superior al Magistraturii.

Vorbeste fluent limbile franceza si engleza.