Răzvan Constandache

Răzvan Constandache

Referinţe profesionale

Răzvan-Alexandru Constandache s-a născut la 9 ianuarie 1970 în Moreni, jud. Dâmboviţa, localitate unde, în anul 1988, a absolvit Liceul nr. 1 (actualmente Colegiul Naţional „I.L. Caragiale”).

Este licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, promoţia 1994.

În perioada septembrie 1994 – martie 2006 (când a trecut pe tabloul avocaților incompatibili), şi-a exercitat profesia ca avocat pledant în Baroul Dâmboviţa (stagiatură în cadrul Biroului de Avocaţi Târgovişte; cabinet individual de avocatură, după definitivatul din 1 iunie 1998), cu drept de a pune concluzii şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând din 1 iunie 2004. Între august 2001 şi ianuarie 2006 a coordonat Serviciul de Asistenţă Juridică Urmărire Penală organizat pe lângă Parchetul Moreni.

La 10 martie 2006 a intrat în Parchet, funcţionând în primul an ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, în cadrul compartimentului supravegherea cercetărilor penale.

În decembrie 2006 s-a transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu (Ilfov), la acel moment nou înfiinţat, unde a efectuat iniţial activitate de supraveghere şi urmărire penală proprie, iar începând din anul 2009 activitate de judiciar. La această unitate a fost desemnat membru al Comisiei de evaluare a activităţii profesionale a procurorilor (evaluator atestat), din anul 2007 până în 2013, când a fost ales membru al Colegiului de conducere.

Din luna mai 2014 și până la 1 iulie 2020, când s-a pensionat din magistratură, a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în cadrul compartimentului judiciar.

Pe parcursul carierei de procuror a participat la numeroase programe de pregătire şi instruire, cursuri, seminarii şi conferinţe de specialitate, organizate de Institutul Naţional al Magistraturii (unele dintre acestea beneficiind de aport şi expertiză din partea sistemelor judiciare ale unor ţări ca: Olanda, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Italia ş.a.), Ministerul Public (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetele de pe lângă Curţile de Apel Bucureşti şi, respectiv, Ploieşti) precum şi de Societatea de Ştiinţe Juridice, în domenii şi materii ca: drept penal, drept procesual penal, criminalistică, protecţia juridică naţională şi europeană a drepturilor omului, jurisprudenţa CEDO în materie penală, protecţia juridică a minorilor victime ale infracţiunilor, drept instituţional comunitar, etica şi deontologia magistratului, organizare judiciară, reforma sistemului judiciar, activitatea serviciilor de probaţiune, evaluarea activităţii procurorilor, drept civil, drept procesual civil, practică judiciară neunitară ş.a.

În perioada mai-iunie 2007 a urmat cursul de utilizare calculator şi prelucrare informaţii desfăşurat în cadrul Centrului de Pregătire în Informatică din Bucureşti, certificatul de absolvire şi promovare fiind emis de Ministerele Muncii şi Educaţiei.

Varia

Este membru al Asociaţiei Procurorilor din România, din mai 2017.

În timpul studenţiei a fost membru al Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti. În perioada februarie-aprilie 1992 a fost acreditat la Camera Deputaţilor de către Liga Studenţilor din Facultatea de Drept pentru a asista la dezbaterile cu privire la proiectul Legii Învăţământului.

Între octombrie 1994 şi martie 1995 şi-a satisfăcut stagiul militar în cadrul Centrului de Instrucţie şi Antrenament pentru Grăniceri Constanţa, obţinând gradul de slt. (rez.).

Între anii 1995 şi 2000 a activat în PNŢCD, Asociaţia „Regele Mihai I” şi Alianţa Civică.

A fost desemnat Preşedinte al Biroului Electoral al Circumscripţiei Comunale Cornetu, jud. Ilfov, pentru alegerile locale desfăşurate în iunie 2008.

Are ca hobby-uri istoria, literatura, teatrul, siturile arheologice şi muzeele.


:: Răzvan Constandache este membru JURIDICE.ro [click aici pentru detalii]
:: Articole publicate [click aici pentru toate articolele]
:: Mențiuni în articole JURIDICE.ro [click aici pentru toate articolele]


Ultima actualizare a acestei pagini: 2 iulie 2020