Răzvan Constandache


Răzvan Constandache

Date personale

Răzvan-Alexandru Constandache s-a născut la 9 ianuarie 1970 în municipiul Moreni, județul Dâmboviţa.

Studii

* A absolvit Liceul Industrial nr. 1 (actualmente Colegiul Naţional „I.L. Caragiale”) Moreni, 1988.

* Este licenţiat al Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, Promoţia 1994.

Activitate profesională

* În perioada 15 septembrie 1994 – 10 martie 2006 (când a trecut pe tabloul avocaților incompatibili), şi-a exercitat profesia ca avocat pledant în Baroul Dâmboviţa astfel:

– în cadrul Biroului de Avocaţi Târgovişte – stagiatura;

– prin Cabinetul Individual de Avocatură propriu, din 9 iunie 1998 – după promovarea examenului de definitivat organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România, susținut în luna mai 1998.

Din 1 iunie 2004 a dobândit dreptul de a pune concluzii şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Curtea Constituțională a României.

Între august 2001 şi ianuarie 2006 a coordonat Serviciul de Asistenţă Juridică Urmărire Penală organizat pe lângă Parchetul Moreni.

* La 10 martie 2006 a intrat în Parchet, funcţionând în primul an ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, în cadrul Compartimentului Supravegherea și îndrumarea organelor de poliție în activitatea de cercetare penală.

Cu data de 1 decembrie 2006 s-a transferat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, județul Ilfov, la acel moment unitate nou înfiinţată, unde a efectuat iniţial activitate de Supraveghere a cercetărilor penale şi Urmărire penală proprie, iar începând din anul 2009 activitate de Judiciar.

La această unitate de parchet a fost desemnat / ales:

– membru al Comisiei de evaluare a activităţii profesionale a procurorilor (evaluator atestat), 2007-2013 (două mandate);

– membru ales al Colegiului de conducere, 2013-2014.

Din 5 mai 2014 și până la 1 iulie 2020, când s-a pensionat din magistratură, a activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, în cadrul Compartimentului Judiciar.

Formare profesională

* Pe parcursul carierei de procuror a participat la numeroase programe de pregătire şi instruire, cursuri, seminare şi conferinţe de specialitate, organizate de Institutul Naţional al Magistraturii (unele dintre acestea beneficiind de granturi / aport şi expertiză din partea sistemelor judiciare ale unor ţări ca: Olanda, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Italia ş.a.), Ministerul Public (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetele de pe lângă Curţile de Apel Bucureşti şi, respectiv, Ploieşti) precum şi de Societatea de Ştiinţe Juridice, în domenii şi materii ca: Drept Penal, Drept Procesual Penal, Criminalistică, Protecția Juridică Naţională, Europeană și Internațională a Drepturilor Omului, Jurisprudenţa CEDO în materie penală, Protecţia juridică a minorilor victime ale infracţiunilor, Drept Instituţional Comunitar, Etica şi Deontologia Magistratului, Organizare Judiciară, Reforma sistemului judiciar, Activitatea serviciilor de probaţiune, Evaluarea activităţii procurorilor, Drept Civil, Drept Procesual Civil, Practică judiciară neunitară ş.a.

* În perioada mai-iunie 2007 a urmat Cursul de utilizare calculator şi prelucrare informaţii desfăşurat în cadrul Centrului de Pregătire în Informatică din Bucureşti, Certificatul de absolvire şi promovare fiind emis de Ministerele Muncii şi Educaţiei.

Activități politico-civice

* În timpul studenţiei a fost membru al Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti (LSUB).

În perioada 1 februarie – 30 aprilie 1992 a fost acreditat la Camera Deputaţilor de către Liga Studenţilor din Facultatea de Drept pentru a asista la dezbaterile cu privire la proiectul Legii Învăţământului.

A participat la Primul Congres al Membrilor Seniori ai Ligii Studenților, București, 20 decembrie 1997 – în cadrul căruia s-au pus bazele Mișcării „Generația 21”.

* Între anii 1995 şi 2000 a fost membru al Partidului Național Ţărănesc Creștin-Democrat (PNȚCD), fiind ales:

– Secretarul Organizației Locale Moreni (1995-1999);

– Membru al Comitetului Organizației Județene Dâmbovița (1997-1999).

A participat la Simpozionul „Structuri politice şi sindicale în procesul democratizării României”, organizat de IRCDC şi Centrul European pentru Problemele Muncitorilor (EZA), în colaborare cu Organizaţia Muncitorească (OM) a PNŢCD şi cu sprijinul Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Cluj, 7-8 martie 1998.

* În perioada în care a activat în PNȚCD a fost și membru activ al:

– Asociaţiei „Regele Mihai I”, Filiala București;

– Alianţei Civice, Filiala Dâmbovița.

A participat ca delegat la Congresul al V-lea al Alianței Civice, București, 29-30 noiembrie 1997.

* În calitate de reprezentant al Convenției Democrate din România (CDR) a fost membru al Birourilor Electorale ale Circumscripției Locale Moreni pentru alegerile locale din iunie 1996 și, respectiv, iunie 2000, precum și membru al unui Birou Electoral de Secție de Votare din Moreni pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din noiembrie 1996.

Alte activități

* Între 1 octombrie 1994 și 31 martie 1995 (perioadă în care a fost suspendat din avocatură) şi-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu – la termen redus (TR) – în cadrul Centrului de Instrucţie şi Antrenament pentru Grăniceri (Școala Militară de Ofițeri în Rezervă) Constanța, obţinând gradul de sublocotenent (rez.).

* A fost desemnat Preşedinte al Biroului Electoral al Circumscripţiei Locale Cornetu pentru alegerile locale desfăşurate în iunie 2008.

* Este membru al Asociaţiei Procurorilor din România, din mai 2017.

Varia

* Competențe informatice Word și Excel

* Limbi străine: Franceză (Bine), Engleză (Satisfăcător)

* Hobby-uri: istoria, literatura, teatrul, siturile arheologice şi muzeele

Informații de contact

e-mail: razvan.constandache@gmail.com


:: Răzvan Constandache este membru JURIDICE.ro [click aici pentru detalii]
:: Articole publicate [click aici pentru toate articolele]
:: Mențiuni în articole JURIDICE.ro [click aici pentru toate articolele]


Ultima actualizare a acestei pagini: 7 august 2023