Monica Livescu

Monica Livescu

Educatie si formare
1985-1989: Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Drept (media generala – 9,54; diploma de licenta cu nota 10 pentru lucrarea „Expertizele judiciare”).
2013: Curs mediatori “Centrul de mediere Craiova”
1981-1985: Colegiul National „Iulia Hasdeu” din Bucuresti

Experienta relevanta
Experienta profesionala ca avocat
2004-in prezent: avocat partner al Livescu si Asociatii SCA
2002-2004: avocat asociat Livescu & Livescu, Cabinete asociate de avocati
1995-2002: avocat titular Cabinet de avocat Livescu Elena Monica
1989-in prezent: avocat

Experienta in organele alese ale profesiei de avocat
2015-in prezent: Comisia Permanenta a UNBR, membru ales pentru un mandat de 4 ani
2015-in prezent: Consiliul UNBR, membru reales pentru un mandat de 4 ani
2007-2015: Consilier UNBR
2011-2015: Decan al Baroului Valcea
2007-2011: Prodecan al Baroului Valcea
1997-2011: Consilier al Baroului Valcea
1997: prima alegere ca delegat la Congresul Uniunii Avocatilor

Experienta la I.N.P.P.A.
2004–prezent: formator la disciplinele “Organizarea Profesiei de Avocat” si “Dreptul European al Drepturilor Omului”

Experiente in proiecte europene
2018: Coordonator (din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania) pentru coordonarea proiectului „The Multilateral Exchange of Lawyers” in colaborare cu European Lawyers Foundation

Organizator al seminarului national de diseminare a proiectului ACTIONES – Tehnici de interacțiuni judiciare în aplicarea Cartei UE. AZILUL, MIGRAȚIA (NECONTROLATĂ) și NEDISCRIMINAREA

Deschiderea conferintei cu alocutiunea “Armonia între cetățeni este zidul orașului” – “Armonia între magistrați, avocați și mediul academic juridic este zidul cetății justiției”

2016–2017 Coordonator (din partea din partea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania) al proiectului ACTIONES ( Active Charter Training through Interaction Of National Experience), in asociere cu Centre For Judicial Cooperation din cadrul European University Institute (Florenta), finalizat cu crearea platformei ACTIONES ce cuprinde manualele ACTIONES, o ampla baza de documentare in domeniul dreptului european

Principalele activitati si responsabilitati

Organizator/moderator/speaker evenimente juridice (selectie)

2018 – speaker la conferinta “ Data Protection Experts

2018 – speaker la conferinta “Viorel Mihai Ciobanu” – “Probleme dificile de procedură civilă (ed. 6). Tergiversarea procesului: interese, forme și combatere cu tema „Termenul administrativ pentru verificarea dosarului – cauză de tergiversare a procesului? Remedii practice pentru combaterea tergiversării procesului din perspectiva standardelor CEDO

2017 – speaker la conferinta de Drept fiscal cu tema “Protecția jurisdicțională efectivă și respectarea dreptului la apărare în cadrul procedurilor antifraudă”

1 februarie 2017 – Conferinta de lansare a cursului „Protectia datelor personale si adrepturilor cu caracter personal” derulat in cadrul programului „HELP in the 28”

2016- 2017: coordonator al Proiectului ACTIONES – Active Charter Training through Interaction of National Experiences, in colaborare cu Institutul European din Florenta

2016, 29 aprilie – Speaker la Conferinta ”PROBLEME DIFICILE DE DREPT EUROPEAN – Consolidarea dialogului judiciar european-naţional din perspectiva noilor provocări”.

2016, 12 Noiembrie: Speaker la conferinta de pregatire profesionala continua organizata in colaborare cu Baroul Val D’Oise (Franta) cu tema: “Contractul de asistenta juridica reflectat in legislatia romana si franceza “

2016, 4 Noiembrie – Alocutiune sustinuta la seminarul organizat cu ocazia editiei 2016 a Zilei Avocatilor Europeni”  cu tema “Accesul la justitie”

2016, 28 Octombrie : Speaker la dezbatarea “Integritatea in spatiul public si privat – preventie si necesitate pentru asigurarea increderii in relatiile sociale “

2016, 21 Octombrie : Participant la conferinta CCBE cu tema “Inovatie si viitorul profesiei legale”

2016, 8 September – speaker la scoala de vara cu tema ” Impactul jurisprudentei CEDO si CJUE asupra sistemului de drept romanesc ” organizat de Institutl National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor Centrul Teritorial Timisoara, Facultatea de Drept a Universitatii de Vest Timisoara,Centrul de studii legale si cercetare din Timisoara, Asociatia europeana pentru drepturile omului din Strasbourg, in cadrul programului HELP al Consiliului Europei

Sustinere prelegere cu tema ” Respectul dreptului la viata privata, a dreptului la imagine si a confidentialitatii datelor cu caracter personal in cadrul procedurilor penale si disciplinare”

2016, 16 iunie: Participant la conferinta HELP, organizata de Programul European pentru Educatia in domeniul Drepturilor Omului pentru profesii legale (HELP) sustinut de Consiliul Europei pentru implementarea la nivelul statelor member in implementarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului la nivel nationale, in concordanta cu Recomandarea (2004)4 a Comitetului de Ministri, cu Declaratia de la Interlaken si Declaratia de la Brighton din 2012, Declaratia din 2014 de la Brussels

2016, 13 februarie speaker la conferinta “Probleme dificile de drept european. Consolidarea dialogului judiciar european-naţional din perspectiva noilor provocări”, cu tema „Jurisprudenta in materie de migratie si azil din perspectiva Cartei Drepturilor Fundamentale a UE si a Conventiei Europene a Drepturilor Omului.”

2015, 6 iunie – Organizator si moderator al dezbaterii interprofesionale intre avocati, magistrati, profesori de drept ”Intre Ziua Avocatului si Ziua Justitiei: JUSTITIABILUL”, organizata de Societatea de Stiinte Juridice in colaborare cu Monica Livescu, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

2015, 20 mai – Model de protocol de colaborare intre instante si barouri in aplicarea Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni.

2015, 9 mai – Organizator si moderator al evenimentului: ”Avocatura in Romania – 150 de ani in linia intai a luptei pentru dreptEvenimentul a fost dedicat implinirii a: 150 de ani de la prima organizare a profesiei de avocat in Romania.

2015, 16 februarie – Studiu Aspecte de neconstitutionalitate in reglementarea depunerii si administrarii interogatoriului adresat persoanelor juridice”, publicat in Revista de studii si note juridice.

2014, 10 decembrie – Organizator si speaker la manifestarea organizata de Baroul Valcea in colaborare cu Colegiul National Alexandru Lahovary dedicata “Zilei Internationale a Drepturilor Omului” si “Zilei europene a avocatilor”.

2014, 3 octombrie – Organizator si speaker al conferintei Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice, contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice. Aspecte teoretice si practice ale judecatorului de drepturi si libertati. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor. Tema prezentata in cadrul conferintei: „Aspecte deontologice si standarde privind acordul de recunoastere a vinovatie”.

2014, 19 mai – Organizator si moderator al conferintei de formare profesionala continua Noile coduri penale – de la lege la practica.

2014, 25 ianuarie – Organizator, moderator si speaker al conferintei de formare profesionala continua Receptarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului in dreptul national.

2014, 3 octombrie – organizator si speker al conferintei Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Fraude comise prin sisteme informatice si mijloace de plata electronice, contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice. Aspecte teoretice si practice ale judecatorului de drepturi si libertati. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor

Sustinere tema “Acordul de recunoastere a vinovatiei . Aspecte deontologice si standarde”

2013, 23 februarie – Organizator, moderator si speaker al conferintei de formare profesionala continua Probleme de drept civil si de procedura civila in reglementarea noilor coduri”. Tema prezentata in cadrul conferintei: ”Ordonanta de plata in noul Cod de procedura civila – o cale rapida de recuperare a creantelor”.

2013, 31 octombrie – speaker al conferintei „Malpraxis medical- cauze și soluții juridice”

2012, 25 iunie – Organizator, moderator si speaker la seminarul de formare profesionala continua dedicat Zilei Avocatului cu tema „Rolul avocatului in garantarea dreptului la un proces echitabil si a dreptului la aparare al cetateanului. Importanta asistentei juridice calificate din perspectiva aplicarii noilor coduri”.

2012, 29 mai – Organizator, moderator si speaker al conferintei de formare profesionala continua: „Noul Cod civil – 7 luni de la aplicare”. Prelegerea prezentata: „Aspecte de neconstitutionalitate ale unor dispozitii ale Noului Cod civil”.

2012, 11,12 mai – Speaker la Conferinta dreptul afacerilor 2012. Lectiile crizei: adaptabilitatea si inovatia, Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. Prezentarea studiului: „Avocatura si mediul de afaceri – necesitati, opinii, preferinte, perceptii ale unor oameni de afaceri asupra avocaturii si ale unor aspecte ale activitatii judiciare”.

2011, 26 noiembrie – Organizator, moderator si speaker al conferintei de formare profesionala continua Infractiuni la granita de est a Uniunii Europene. Criminalitatea informatica”.

2011, 25 iunie – Organizator, moderator si speaker al conferintei: Profesia de avocat si dreptul la aparare; Reforma codurilor”.

2011, 1 octombrie – Organizator, moderator si speaker al conferintei de formare profesionala „Avocatura si mediul de afaceri. Impactul noului Cod civil”. Prezentarea studiului sociologic: „Avocatura si mediul de afaceri – necesitati, opinii, preferinte, perceptii ale oamenilor de afaceri asupra avocaturii si ale unor aspecte ale activitatii judiciare”.

2011, 16 aprilie – Organizator si speaker al conferintei „Mica reforma. Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor. Probleme practice generate de aplicarea noilor dispozitii legale”. Prelegerea prezentata in cadrul conferintei: „Perspective constitutionale asupra legii „Micii Reforme”.

2010, 23 octombrie – Organizator si speaker al conferintei „Tehnica pledoariei”. In cadrul conferintei a fost prezentat studiul sociologic: Opinii, preferinte si exigente profesionale ale magistratilor din judetul Valcea privind activitatea avocatiala.

2009, 3 octombrie – Organizator, moderator si speaker al conferintei: Analiza jurisprudentei CEDO in materia dreptului de proprietate”. Prelegeri sustinute in cadrul conferintei: „Admisibilitatea revendicarii directe (imobiliare) prin prisma aplicarii dispozitiilor Conventiei”.

2009 – Organizator si speaker la seminarul de formare profesionala continua: Indiviziune si Partaj”.

2009, mai – Organizator si speaker al seminarului: „Minorul si divortul parintilor. Aspecte practice privind aplicarea conventiilor internationale si reglementarilor comunitare in materie procedurala; reglementari speciale privind situatia minorului”.

2008 – Organizator si speaker al seminarului ”Divort intern si international“. “Jurisprudenta recenta importanta a CEDO impotriva statului roman“. Referate prezentate in calitate de speaker: „Efectele juridice ale hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului si controlul executarii acestora”. „Analiza practicii CEDO in cauzele contra Romaniei in perioada 2007-2008”.

2006 – Organizator seminar cu tema „Aspecte teoretice si practice vizand legislatia privind spalarea banilor; criminalitatea organizata; Legea nr. 39/2003, examen de practica judiciara”

2005 – Organizator si speaker al conferintei „Profesia de avocat in contextul integrarii in Uniunea Europeana”. Prelegeri sustinute in calitate de speaker„Asigurarea echilibrului intre aplicarea principiului celeritatii procedurilor judiciare si respectarea dreptului la aparare in materie civila, precum si a celorlalte principii ale dreptului la un proces echitabil”. „Procedura administrarii probelor de catre avocat – de la teorie la practica”.

Alte participari la conferinte juridice (selectie)

2015, 27 martie, Gura Humorului – Conferinta „Garantiile dreptului la aparare in cursul procesului penal. Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor.”

2015, 13 martie, Timisoara – Conferinta “Minoritatea. Raspunderea persoanei juridice. Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Aspecte teoretice si practice ale judecatorilor si avocatilor in cursul procesului penal”.

2015, 27 februarie, Constanta – Conferinta „Infractiuni contra ordinii si linistii publice. Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Aspecte teoretice si practice ale judecatorului in cursul urmaririi penale si judecatii. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor ”.

2015, 16 ianuarie, Cluj Napoca – Conferinta „Infractiuni contra persoanei: agresiunea asupra fatului, traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, infractiuni contra infaptuirii justitiei si aspecte teoretice si practice ale judecatorului de camera preliminara. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor”.

2014, 11 decembrie, Bucuresti – Conferinta „Rolul legal al avocatului intr-un stat de drept cu privire la apararea vietii private si a secretului profesional. Situatia in Romania”.

2014, 14 noiembrie, Alba Iulia – Conferinta „Individualizarea pedepselor. Circumstante atenuante. Circumstante agravante. Renuntarea la aplicarea pedepsei. Infractiuni contra infaptuirii justitiei. Garantii ale dreptului la aparare in cursul urmaririi penale si judecatii. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor„.

2014, 31 octombrie, Brasov – Conferinta „Infractiuni de serviciu, infractiuni contra infaptuirii justitiei. Aspecte teoretice si practice ale judecatorului de camera preliminara. Drepturi si obligatii deontologice ale judecatorilor si avocatilor”.

2014, 28 iunie, Sibiu – Conferinta “Intelegerea si aplicarea noilor coduri fundamentale ale Romaniei”.

2014, 28 mai, Bucuresti – Conferinta “Necesitatea expertizei psihologice in justitie” organizata de Tribunalul Bucuresti si Sanatatea Media Group.

 2014, 26 aprilie, Alba Iulia – Conferinta „Probleme de drept civil si de procedura civila in reglementarea noilor coduri” – in memoriam prof. Gh. Beleiu”.

2014, 14 aprilie, Bucuresti – Conferinta organizata de Parlamentul Romaniei cu tema „Aspecte privind aplicarea noilor coduri penale si civile”.

Activitate publicistica (selectie)

23 martie 2017 – „Quo vadis CEDO?

7 decembrie 2016 – „Restrângeri ale dreptului de acces în procedura disciplinară a magistraților

12 septembrie 2016 – „Incidența normelor de drept al UE în analiza neconstituționalității Legii dării în plată

2016, 29 ianuarie: Avocati, faceti Conventia sa traiască invocand-o! Magistrati, aplicati-o!

2015 – Coordonator volum “Avocatura in Romania – 150 de Ani in linia intai a luptei pentru Drept”Editura Hamangiu, 2015. Articole in volum: Efectivitatea dreptului de acces la Justitie in materie civila” (impreuna cu Prof.univ.dr.emerit Corneliu Birsan). „Incalcarile aduse dreptului de acces la justitie si dreptului de proprietate prin O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru”.

2013 – Articol “Curtea Europeana a Drepturilor Omului sau Curtea Europeana a Drepturilor Statelor?“ in volumul “In honorem Corneliu Birsan”, Ed. Hamangiu, Revista Dreptul, 2013.

2015, 16 februarie – Studiu Aspecte de neconstitutionalitate in reglementarea depunerii si administrarii interogatoriului adresat persoanelor juridice”, publicat in Revista de studii si note juridice.

2014, 28 martie – Studiul Incalcarile aduse dreptului de acces la justitie si dreptului de proprietate prin OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicat in Revista de studii si note juridice.

2012, 4 decembrie – Studiul Repartizarea aleatorie – intre reglementare si realitate publicat in Revista de studii si note juridice.

Alte publicatii 

FUNDAMENTAREA APELULUI – privind solicitarea de revocare/modificare a hotărârii CSM nr. 714/27.06.2013 şi a cererii adresată public în numele corpului profesional al avocaţilor de aplicare efectivă a mecanismului prevăzut de art. 522 și urm. NCPC

2015, mai – Model de protocol de colaborare intre instante si barouri in aplicarea Avizului nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni.

2015, 5 ianuarie – Interviu: „Implinirea profesionala – atunci cand o problema de drept ridicata intr-un caz ajunge sa contribuie la imbunatatirea regulilor de judecata sau sa corecteze imperfectiunile legii”.


:: Monica Livescu este membru JURIDICE.ro [click aici pentru detalii]
:: Autor de articole publicate pe JURIDICE.ro [click aici pentru a citi articolele]
:: Mențiuni în articole JURIDICE.ro [click aici pentru toate articolele]
:: Speaker la dezbaterile Societății de Științe Juridice [click aici pentru lista participărilor]
:: Participări la conferințele Societății de Științe Juridice [click aici pentru lista participărilor]
:: Participări la evenimente [click aici pentru evenimente]
:: Autor de carte juridică [click aici pentru detalii]
:: Interviu JURIDICE.ro: Monica Livescu: Avem nevoie de oameni care să inoveze pentru binele profesiei de avocat


Ultima actualizare a acestei pagini: 18 noiembrie 2019