Mioara Dorojan

După 20 de ani de anchete lucraţi ca ofiţer de poliţie în cercetări penale, am intrat în Baroul Argeş în anul 2011. Adaptarea la ,,cealaltă parte a baricadei,, a fost greoaie şi în timp, cu o  pregătire de specialitate în psihologie pentru a putea răspunde ca avocat în numele clientului.

Intru în zona mea de confort când asist clientul pe timpul urmăririi penale şi sintagma ,,aceasta este declaraţia, îmi provoacă de fiecare data fiori când este scrisă în prezența mea.

Pasiunea pentru portul naţional, pentru ţesături şi cusăturile vechi a apărut mult mai târziu decât  cea a lucrului de mâna. Croşeta şi acul le-am mânuit înaintea condeiului.

,,Declicul,, pentru recondiţionarea cămăşilor tradiţionale a fost activat în anul 2016, când în podul casei părintești am găsit pentru prima dată o ie îngălbenită de timp şi roasă de vreme. Investigațiile mele au identificat-o ca fiind a bunicii Marina pe care am îmbrățişat-o ultima dată în vara lui 1976. Şi mi-am dorit să port acea ie, să ştie toată lumea că este cămaşa bunicii!

Din păcate era foarte deteriorată; pânza trebuia înlocuită pe alocuri, cusătura refăcută… iar eu neputincioasă. Mânuiam bine acul, dar cusătura aceea… era altfel decât ştiam eu a coase… era un punct vechi… nedescifrat….

Am căutat, am cerut ajutor şi l-am găsit. La Şcoala Populară de Arte și Meserii Piteşti, Cursul ŢESUT- CUSUT.

Cercetarea, studiul, lucrul efectiv în faţa războiului şi a pânzei m-au determinat să-mi stabilesc  printre alte obiective,  păstrarea şi promovarea tradiţiilor străbune, a zestrei şi bogăţiei de nepreţuit lăsată de părinţii și bunicii noștri. Îndemânarea mea în manevrarea suveicii printre iţele războiului sau a acului care lasă în urma sa pe pânză semne cusute a fost încununată în anul 2019 de atestatul de MEȘTER POPULAR.

Pas cu pas am dezlegat limbajul semnelor cusute. Şi decodez simbolurile cu fiecare citire, pentru că în fiecare cămaşă este o formă de comunicare într-un cod care transmite mesaje către ceilalți, dar și o oglindă a sufletului creatorului. Prin intermediul cămăşii, creatorul popular comunică și se arată pe sine

Acum ,,citesc,, fiecare cămaşă pe care o întâlnesc. Şi-mi vorbeşte la rândul ei prin formă, culoare, croi, material, bogăţia cusăturii, bibiluri, semne și simboluri. Şi cusătura îmi spune povestea ei scrisă în vârf de ac cu cântec, lacrimi, vise și dureri, speranțe ți tristeți.

E o lume fascinantă atunci când o descoperi. Şi cu fiecare cămaşă îngălbenită de timp şi roasă de vreme, pe care o readuc la viaţa, cineva de acolo de sus zâmbeşte! Şi eu primesc cu multă bucurie din aceste zâmbete!

Un timp pentru cusătură este relaxul şi porţia mea de bine; este recompensa pe care o primesc intre redactări; este aerul proaspăt dintre dosare.

Evenimentul din 25 oct 2022 organizat în ,,Sala Pașilor Pierduți,, la care am participat cu un mic atelier unde am readus în faţa colegilor tehnicile străvechi de lucru prin războaiele de ţesut bete, cusătura pe gherghef şi împâslirea lânii, mi-a dat ocazia să pledez pentru arta populară tradițională și mulțumesc ADSA pentru aceasta oportunitate.

Dragi colege, pe când o şezătoare în ADSA?