Jean-Luc Martin-Lagardette


Fost student al Școlii Superioare de Jurnalism din Lille, Jean-Luc Martin-Lagardette a fost reporter la La Voix du Nord, jurnalist al La Gazette des Communes (Grupul Le Moniteur) și redactor-șef la Décision Environnement (Grupul de Publicații Media), a predat jurnalism și etică. Acum este scriitor și jurnalist independent.

Citat în lucrările de specialitate din toată lumea, este journaliste honoraire, autor, gânditor și artist.

Profesor de jurnalism și etică la Centre National d’Enseignement à Distance (CNED), ESTACOM Bourges sau École des Métiers de l’Information Paris (EMI-CFD),  e pasionat de cunoaștere și de ceea ce este just, fiind preocupat de epistemologie, de criteriile „adevărului” jurnalistic, de filosofia iluminismului german, de spiritualitate (sensul vieții) și de condițiile unei conviețuiri armonioase.

Consideră că: „Informațiile jurnalistice imparțiale, riguroase și atente la contradicții, sunt esențiale pentru buna funcționare a vieții noastre democratice.”

Prin contribuția sa la stabilitatea adevăratului rol deontologic al presei în care cetățenii pot beneficia de informații oneste și de încredere, a contribuit la crearea Association de Préfiguration d’un Conseil de presse en France (APCP) care a condus la nașterea l’Observatoire de la Déontologie de l’Information (ODI) apoi la Conseil de Déontologie Journalistique et de Médiation (CDJM).

Este contributor la Cahiers du Journalisme, revistă de reflecții și dezbateri despre profesia de jurnalist, publicată de Presses de l’Ecole de Journalisme de Lille (ESJ) și Universitatea din Ottawa (Canada) și este implicat în mai multe activități care vizează apărarea diversității intelectuale, a integrării, fraternitatea spirituală și respectarea condițiilor specifice de introducere a medicinei alternative în sistemul național de sănătate.

Jean-Luc Martin-Lagardette este, mai înainte de toate, un vizionar, fiind primul specialist din lume care a anunțat, încă din decembrie 2008, drepturile sufletului prin opera sa: Les Droits de l’âme : Pour une reconnaissance politique de la transcendance.

Opera sa:
Décryptez l’information: pour ne plus vous laisser manipuler par les médias, Dangles Escalquens, 2014.
Les Droits de l’âme: Pour une reconnaissance politique de la transcendance, Ed. L`Harmattan,  2009.
Evolution et finalité: Darwin, Monod, Dieu, Ed. L`Harmattan, 2009.
Vademecum de l’eau, Editions Johanet, 2008.
Le guide de l’écriture journalistique, Ed. La Decouverte, 2009 (apparu pour la première fois en 1994).
L’information responsable: un défi démocratique, Ed. Charles Léopold Mayer/ECLM; 1er édition (24 mai 2006).
L’eau potable et l’assainissement, Editions Johanet, 2004.
Vrai comme l’info: methode pour une presse citoyenne, Ed. Decitre CFD, 2001.
Guide de l’écriture journalistique: concevoir, rédiger, présenter l’information, Ed. Syros, 2000.
Informer, convaincre: les secrets de l’écriture journalistique, Ed. Syros, écrit en 1987 et publié en juillet 1994.
Et comment va Youri?, texte édité par Les Editions du Petit Théâtre de Vallières, 2011.
L’Amour n’attend pas. Un journaliste au temps du Verbe, JL ML éditeur, 2019.
La Dame au millepertuis: roman, JL ML éditeur, 2019.