Irina Alexe

Irina Alexe

Irina Alexe este cercetător științific asociat la Institutul de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. Domeniile sale de interes vizează dreptul administrativ, dreptul constituțional și dreptul european.

Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” și doctor în drept al Facultății de Drept a Universității din București, și-a desfășurat activitatea timp de aproape 20 de ani în Ministerul Afacerilor Interne, contribuind în mod direct la crearea cadrului instituțional, la armonizarea legislației în materie în scopul aderării și, ulterior, integrării României în NATO și UE.

În prezent este ofițer în rezervă. A ocupat toate palierele de funcții militare/publice, de la consilier juridic la secretar general sau secretar de stat, iar începând cu anul 2006 a făcut parte în mod constant din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, fiind detașată și în conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței (secretar general – 2009), a Secretariatului General al Guvernului (secretar de stat – 2016), respectiv a Cancelariei Prim-ministrului (secretar de stat – 2016).

Ariile sale de expertiză vizează elaborarea și susținerea, în cadrul procedurilor guvernamentale și parlamentare, a proiectelor de acte normative, funcționalitatea administrației centrale și locale, coordonarea activității prefecților, respectiv organizarea alegerilor.

Este autoarea monografiei Înalții Funcționari Publici (Editura Universul Juridic, 2014) și a mai multor articole de specialitate. O parte dintre acestea sunt publicate și pe SSRN.


:: Irina Alexe este membru JURIDICE.ro [click aici pentru detalii]
:: Autor de articole publicate pe JURIDICE.ro [click aici pentru a citi articolele]
:: Mențiuni în articole JURIDICE.ro [click aici pentru toate articolele]
:: Speaker la dezbaterile Societății de Științe Juridice [click aici pentru lista participărilor]
:: Participări la conferințele Societății de Științe Juridice [click aici pentru lista participărilor]
:: Participări la evenimente [click aici pentru evenimente]
:: Autor de carte juridică [click aici pentru detalii]


Ultima actualizare a acestei pagini: 5 august 2021