Hanna Bota

Mă cheamă HANNA BOTA. Sunt dublu licențiată: în teologie și în filologie, am un master în etnologie și un doctorat pe o temă de antropologie (cu studiu pe teren printre băștinașii Pacificului de Sud), am urmat cursuri de psihopedagogie și dezvoltare personală. 
Sunt administrator al SC Imperfecțiunea Perfectă, activând în domenii de dezvoltare personală și educație alternativă.

Am lucrat în sănătate (Spitalul Clinic Județean, Clinica Nefrologie), profesoară în învățământul preuniversitar (Liceul T.A.Maranatha, Cluj-Napoca), am lucrat ca cercetător științific la Institutul de Istorie Orală, Universitatea Babeş Bolyai, producător și moderator de emisiuni culturale la radio și TV (Radio Vocea Speranței, Cluj, Alfa/Prima TV, Cluj), angajată de Parlamentul României – consilier parlamentar pe resort de cultură și educație (2017-2020) colaborator permanent al TIMAF (Transilvania International Music & Art Festival) pe proiectele de literatură și dezvoltare personală.

Am călătorit pentru propria-mi dezvoltare amestecându-mă printre populațiile băștinașe, nu ca turist, din Scandinavia până în zona Mediteranei, am fost în Africa, India, Australia, Insulele Pacificului de Sud, în Arhipelagul Vanuatu, unde am fost într-un studiu de documentare (2009), locuind singură printre „urmașii canibalilor”; acolo am trăit o experiență inițiatică, schimbarea înțelesurilor și noile capitole de viață au început de acolo.

Sunt scriitoare, am peste 15 cărți editate: eseu, roman, poezie, memorialistică, publicate la edituri de prestigiu, cu traduceri în engleză, franceză, italiană, turcă, având apariții în antologii în cehă, slovenă, slovacă, maghiară, coreeană, spaniolă etc; deținătoare a unor premii din partea Uniunii Scriitorilor din România și nu numai, uniune a cărei membră sunt, Filiala Cluj. Sunt implicată în activități culturale la nivel local, național și internațional, ca: lansări de carte, editare de carte, traduceri de carte, antologii comune, colaborări în reviste, turniruri de poezie internaționale, festivaluri de creație, ateliere de creație internaționale etc. (Titluri de cărți, proză: Ultimul canibal, Când în fiecare zi e joi, Dansând pe Gange, Maria din Magdala, Tabla de șah, Cronicile memoriei; poezie: Dincolo de sine, Candidați pentru ploaia târzie, Ultimele poeme închipuite ale lui VV în transcriere imaginară de…, Elogiul pietrei, Jurnalul unui nabi, Poeme hindice, Omul și piatra, Imperfecțiunea perfectă, 33+3. poemele copilăriei etc).

După călătoria în Vanuatu, m-am axat mai pregnant pe cunoaștere de sine, să aflu calea care duce la descoperirea interiorității mele, pentru descoperirea și dezvoltarea unor abilități psiho-spirituale, descoperirea căii pentru care exist în această viață, întrebări pe care mi le puneam dincolo de studiile teologice inițiale. Am urmat o serie de cursuri de dezvoltare personală, am fost inițiată în tehnici și practici diverse, am lecturat și fișat zeci de cărți, am ținut zeci de conferințe publice, m-am ocupat de grupuri de dezvoltare, am investit timp și resurse pentru a-mi urma scopul ca vis și sens. În urma a zece ani de studiu și practică, pot spune că am ajuns la concluzii care ajută și pe alții. În perioada asta, dincolo de activitățile culturale, plăcerea cea mai mare o am în a fi mentor în evoluția celor care îmi solicită cunoașterea. În hățișul de informații și metode, am găsit/dezvoltat metode potrivite pentru tipul de individ occidental, căutător, curios și inteligent, cum ar presupune profilul celor din jurul meu.