Gheorghe Popa


Expert criminalist autorizat, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 75/2000 privind organizarea activitatii de expertiza criminalistica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 488 / 2002 si modificata si completata prin Legea nr. 156 /2011.

Activitate profesionala
32 ani in structurile Ministerului Afacerilor lnterne, ocupand functii importante cum ar fi: Adjunct al Sefului Politiei Romane, Seful Politiei Romane, Rectorul Academiei de Politiei A.I.Cuza, Directorul lnstitutului de criminalistica. Din cei 32 ani, 12 ani am avut calitatea de specialist, expert criminalist in cadrul serviciilor teritoriale si lnstitutul de Criminalisica ale Politiei Romane, ocazie cu care am efectuat numeroase (cateva mii) de expertize criminalistice in domeniile: grafoscopie, tehnica a documentelor, balistica, traseologie, dactiloscopie si cateva mii de cercetari la fata locului in diverse cauze penale.

Activitate didactica
Profesor universitar, conducator de doctorat in domeniul stiinte juridice, specializarea criminalistica.

Activitate stiintifica
lnventator si inovator (sapte inventii si inovatii) in domeniile criminalistica si medicina, unele prezentate/publicate si in strainatate (SUA, FRANTA, SPANIA, ITALIA), cu ocazia unor manifestari stiintifice internationale. Autor sau coautor ori coodonator a 19 carti, volume de lucrari stiintifice. Autor a peste 80 de studii, articole, comunicari stiintifice prezentate in cadrul unor congrese, conferinte, criminalistice, nationale, internationale si publicate in reviste cu recunoastere internationala.

Alte activitati
Membu fondator vicepresedinte / presedinte al Asociatiei Criminalistilor din Romania. Membru si vicepresedinte / presedinte de onoare al consiliului stiintific al Revistei Criminalistica. Membru fondator al Revistei Psihocriminalistica. In prezent Prim-vicepresedinte al Corpului Expertilor Criminalisti din Romania fiind autorizat ca expert criminalist de Ministerul Justitiei in domeniile de expertiza: dactiloscopie, grafoscopie, balistica, traseologie, tehnica a documentelor.

Website: www.expertizacriminalistica.ro