Gabriela Zanfir Fortuna

Informaţii de contact
[email protected]

Gabriela Zanfir Fortuna este specialist în protecția datelor personale. Are experiență consistentă în domeniu, la nivel european, lucrând pentru Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, la Bruxelles, timp de doi ani și jumătate. A făcut parte din echipa de litigii a AEPD, lucrând în același timp în cadrul Departamentului de Consultare și Politici Publice. Printre dosarele importante la care a lucrat direct se numără Regulamentul General pentru Protecția Datelor, EU-US Privacy Shield și EU-US Umbrella Agreement. De asemenea, a condus Secretariatul Grupului de Supraveghere Coordonată a Sistemului de Informații Schengen II. A participat din partea AEPD la lucrările Grupului de Lucru al Articolului 29, în special în subgrupurile pentru transferuri internaționale de date și pentru frontiere și afaceri interne.

Gabriela a obținut titlul de doctor în drept în 2013, la Universitatea din Craiova, pentru teza „Drepturile persoanei vizate cu privire la protecția datelor private”. În 2015, a publicat la C.H. Beck un volum cu titlul „Protecția datelor personale. Drepturile persoanei vizate”, care analizează în detaliu obligațiile operatorilor de date cu privire la drepturile ce decurg din legea specială a protecției datelor. A obținut premiul „Junior Scholar Award”, acordat pentru prima dată în 2014 în cadrul conferinței Computers, Privacy and Data Protection (CPDP), de un juriu prestigios pentru lucrarea sa în care descompune dreptul de a fi uitat în prerogativele acordate persoanelor vizate și în obligațiile impuse operatorilor de date, prefațând soluția CJUE în cauza Google c. Spaniei. A lucrat ca asistent de cercetare și a susținut seminarii de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din Craiova.
Este membră a International Association of Privacy Professionals.

Publicaţii notabile
– „Protecția datelor personale. Drepturile persoanei vizate”, C.H. Beck, București, 2015.
– „How CJEU’s Privacy Spring construed the human rights ‘shield’ in the digital age”, European Judicial System, as a Challenge for Democracy, vol. 3 of the European Integration and Democracy Series of the Center for Direct Democracy Studies, Intersentia publishing house, Antwerp, 2015, pp. 111-124.
– „Forgetting about consent. Why the focus should be on suitable safeguards in data protection law”, în S. Gutwirth, R. Leenes, P. de Hert (coord.), Reloading Data Protection. Multidisciplinary Insights and Contemporary Challenges, Springer, Heidelberg, Londra, New York, 2014, pp. 237-257.
– “Consent in new EU DP framework: New approaches”, Privacy Laws & Business (PL&B) International Report, Issue 122, aprilie 2013, pp. 28-30.
– “Invocarea şi aplicarea directivelor Uniunii Europene în dreptul intern”, articol publicat în trei părţi, în co-autorat cu Mihaela Mazilu-Babel, Pandectele Române, Nr. 3/2013, pp. 82-102; Nr. 4/2013, pp. 88-110; Nr. 5/2013, pp. 75-96.
– “The Right to Data Portability in the Context of the EU Data Protection Reform”, International Data Privacy Law (Oxford University Press), vol. 2, nr. 3/2012, pp. 149-162.
– „Persoana vizată”, titularul dreptului la protecţia datelor personale: anonimizarea şi pseudoanonimizarea, Revista de Ştiinţe Juridice, Nr. 1/2013, pp. 237-250.
– „Big Brother in a Post-communist Era. Radiography of the Protection of Private Life in a European Romania”, Revue de Sciences Politiques, nr. 35/2012, pp. 330-351. Disponibilă online aici.
– „Curtea Constituţională a României şi procedura întrebărilor preliminare. De ce nu?”, Revista Română de Drept European, nr. 5/2011, pp. 82-97.