Gabriela Scutea

Gabriela Scutea a fost numită procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) în data de 20 februarie 2020. Anterior numirii în funcție, a ocupat poziții de conducere și de execuție la nivelul tuturor gradelor de jurisdicție, având o activitate de 24 de ani în cadrul Ministerului Public din România.

Gabriela Scutea are o experiență managerială consolidată prin funcțiile  pe care le-a deținut în interiorul sistemului judiciar – adjunct al procurorului general, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.  Are expertiză în domeniul administrației centrale din România, îndeplinind funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției, precum și în domeniul conlucrării cu instituțiile Uniunii Europene.

În perioada 2013 – 2016, în calitate de ministru consilier la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, Gabriela Scutea a reprezentat Ministerul Justiției în relația cu organismele Comisiei Europene pe aspecte referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție. Din această poziție, a contribuit inclusiv la gestionarea unor dosare în sfera dreptului penal și cooperării judiciare, aflate pe agenda Consiliului Uniunii Europene.

În perioada 2010 – 2012, Gabriela Scutea a participat la reuniunile Forumului Consultativ al Procurorilor Generali din Statele Membre UE, în cadrul cărora au fost discutate elemente de fundamentare pentru viitoare inițiative strategice, inclusiv Parchetul European (EPPO).  În anul 2012, a activat în cadrul Grupului de lucru al Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care  a pregătit Opinia nr. 7 – „Managementul resurselor serviciilor de parchet”.

Este absolventă a Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și are un master în “Criminalitate, devianță, prevenire și intervenție socială”, obținut la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București.