2016-prezent: avocat în Baroul Dâmbovița

2016-prezent: judecător pensionat

Fost Preşedinte al Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Dâmboviţa

Jud. Gabriel Bălașa este autorul a numeroase opinii publicate pe JURIDICE.ro, dar si participant ca speaker în cadrul proiectului Dezbateri juridice.

***

Dacă ar fi să mă definesc aş spune că privilegiul meu nu este cel al cunoaşterii ci, cel al întrebărilor pe care mi le pun pentru a putea să descopăr la ce-mi folosesc până la urmă toate lucrurile pe care le scriu sau le fac. Am fost născut şi crescut în România şi pot spune că România m-a creat, fie că acest lucru mi-a plăcut sau nu. Eu sunt “produsul” unei Românii pe care acum la rândul meu aş vrea să o “creez” aşa cum cred eu că ar merita, iar pentru a reuşi acest lucru cel mai important mi s-a părut în primul rând acceptarea faptului că aparţin acestei Românii, cu tot ceea ce a avut aceasta rău sau puţin mai bun.

După mine orice negare a României nu înseamnă decât acoperirea într-o oarecare măsură a lipsei unor valori autentice. Pentru că realităţile noastre sunt purtătoarele cele mai semnificative a deosebirilor prin care dorim să ieşim în evidenţă faţă de toţi ceilalţi, ele sunt cele mai eficiente în a ne face să ne desprindem de cei “mulţi”, dar ele sunt si cele care pot întreţine cel mai uşor iluzia că suntem mai buni decât alţi, că suntem speciali.

Eu cred că România are valori autentice şi mai cred că acesta poate crea mai departe valori autentice. Lucrul cel mai important însă, pentru a crea valori autentice în România, este credinţa în ceea ce nu se vede dar există şi nu numai că există dar constituie şi baza pentru toate celelalte, chiar dacă de multe ori trecem pe lângă ele pentru că nu le recunoaştem simbolul.

Autenticitatea valorilor în România nu poate fi creată pe baza diferenţelor şi a deosebirilor între cei buni şi cei răi, între cei deştepţi şi cei proşti, între cei ticăloşi şi cei corecţi, ci pe baza unei apropieri în acelaşi timp şi în mod egal de cât mai mulţi oameni, care simt ca şi noi, gândesc la fel, sau au aceleaşi idei, sentimente, idealuri, pentru că valorile autentice sunt cele care ne unesc şi ne arata ca toţi oamenii sunt la fel de buni, iubitori şi înţelepţi, şi ca mai ales toţi oamenii pot atinge nivelul unor asemenea valori, chiar dacă unii dintre aceştia încă nu ştiu acest lucru, pentru că încă nu au destulă credinţă în ei înşişi, şi în bunătatea sufletului lor acoperită mereu de mici răutăţi strânse din crisparea cu, care ne trăim această viaţă.

Pentru mine, România este una din aceste valori autentice, începând din locul în care ne putem simţi cu toţii unul lângă altul, într-o solidaritate trează în care spaţiul oricărei pălăvrăgeli ce ne divizează încetează, pentru a lăsa loc unei valori spirituale chiar şi în experienţele cele mai simple din cotidian.