

Florin Roman
Mă numesc Florin-Trăienuţ Roman şi m-am născut în data de 28 decembrie 1968 în oraşul Sebiş, judeţul Arad, unde am locuit până în anul 1987, când am absolvit Liceul Industrial din localitate.
În perioada 15 septembrie 1987 – 20 ianuarie 1989 am efectuat stagiul militar în localităţile Baia Mare şi Şomcuta Mare, ambele din judeţul Maramureş.
Între anii 1990-1994 am urmat cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, facultate pe care am absolvit-o în 1994, cu diploma de licenţă – “Investigarea biocriminalistică a urmelor de sânge” (disciplina Criminalistică, coordonator – prof. univ. dr. Emilian Stancu).
Din data de 1 octombrie 1994 până în 1998 am lucrat ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, între anii 1998-2013 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, iar între anii 2014-2019 am activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonţ.
Am obţinut calificativul “foarte bine” la toate evaluările prevăzute de lege.
În cursul anilor 1995 şi 1996 am lucrat, în paralel, şi ca preparator în cadrul Catedrei de Criminalistică a Facultăţii de drept a Universităţii “Vasile Goldiş” din Arad, şef de catedră fiind la acea vreme prof. Ion Mircea.
În anul 1995 am absolvit un curs postuniversitar de criminalistică, organizat la Bucureşti de către Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie (actualmente Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie).
În iunie 2000 am participat la Seminarul de perfecţionare profesională a procurorilor organizat la Sinaia de Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie şi Centrul de Resurse Juridice, având ca temă “Combaterea criminalităţii economico-financiare”.
În decembrie 2000 am participat la Seminarul internaţional cu tema “Confiscarea bunurilor la nivel internaţional”, organizat la Cluj-Napoca de către Ambasada S.U.A. şi Ambasada Marii Britanii.
În decembrie 2002 am participat la Seminarul de formare continuă cu tema “Justiţia pentru minori de la teorie la practică”, desfăşurat la Centrul Regional de Formare Continuă Timişoara, sub egida Institutului Naţional al Magistraturii şi Asociaţiei pentru Justiţia minorilor “Jean Valjean” România.
În cursul lunii mai 2005 am participat la al 8-lea Simpozion internaţional de criminalistică, organizat la Cluj-Napoca de către Societatea Română de Criminologie şi Criminalistică şi Facultatea de Drept a Universităţii “Babeş-Bolyai”.
În cursul lunii octombrie 2008 am participat la Conferinţa naţională “Justiţia în interesul copilului”, organizată la Bucureşti de către Fundaţia Scheherazade şi Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti.
În perioada 2 -5 martie 2009 am participat la Seminarul de formare pentru procurori privind “Delincvenţa juvenilă şi violenţa în familie”, organizat la Timişoara de către Fundaţia germană pentru cooperare judiciară internaţională şi de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În perioada 24-25 martie 2011 am participat la Sesiunea de pregătire poliţie-parchet pentru implementarea sistemului de “Alertă răpire copil” organizată la Timişoara de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, MAI-IGPR şi Focus-Centrul român pentru copii dispăruţi şi exploataţi sexual.
În perioada 2-3 mai 2011 am participat la Seminarul de formare pentru procurori în domeniul “Criminalistică”, organizat la Bucureşti de către INM.
În perioada 4-6 mai 2011 am participat la Şedinţa procurorilor criminalişti cu tema „Noile dispoziţii din Codul de procedură penală – Tehnici de investigare a infracţiunilor de mare violenţă”, organizat la Constanţa (Mamaia) de către Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În anul 1995, la Editura Mirador din Arad, am publicat în coautorat o carte de specialitate juridică, intitulată “Alcoolul la volan”.
De-a lungul timpului am colaborat cu revista “Dreptul” a Uniunii Juriştilor din România şi cu publicaţia “Revista juridică”, editată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, reviste în care mi s-au publicat mai multe articole de specialitate.
Sunt membru al Asociaţiei Magistraţilor din România, al Asociaţiei Procurorilor din România şi membru fondator al Societăţii pentru Justiţie.
În anul 2010, la Editura Evanghelismos Bucureşti (Chilia Buna-Vestire din Sfântul Munte Athos), am publicat lucrarea interdisciplinară de profil religios, intitulată “Idolii vremurilor noastre”.
Tot în anul 2010, la Editura Mirador din Arad, am publicat volumul de poezii cu titlul “Amare lacrimi binecuvântate”. În cursul anului 2012, la aceeaşi editură, Mirador, am publicat cartea de pamflete, eseuri şi aforisme “România mea personală” şi volumul de poezii intitulat “Dulce secundă fecundă”.
Tot la Editura Mirador din Arad am publicat, în cursul anului 2015, volumul de poezii cu titlul “Elegii şi nostalgii”.
La Editura Studis din Iaşi am publicat, în anul 2017, volumul de poezii intitulat “Omnia vincit amor!”.
De-a lungul timpului mi s-au publicat poezii şi eseuri în revistele Starpress (Vâlcea-turism), Viaţa arădeană, Negru pe alb, Oglinda literară, Dor de dor, Luceafărul, Nomen Artis – Dincolo de tăcere, Boema, Memoria slovelor, Basarabia literară, Taifas literar, Cronos, ecreator.ro ş.a. precum şi pe mai multe site-uri literare. De asemenea, mi-au fost publicate eseuri şi pamflete pe site-urile Lumea justiţiei şi JURIDICE.ro.
Sunt prezent în antologiile colective “Revanşa cuvintelor” 2014, “Primăvara metaforelor” 2015, ambele editate de A.S.P.R.A. Galaţi, “Ieri ca prin vis” 2015 (colecţia Grai românesc), editată de Editgraph Buzău, “Eminescu-geniul stelar” 2015, (colecţia Negru pe alb), Editura Armonii culturale, Adjud, “Limba noastră cea română” 2015 (colecţia Starpress), Editura Olimpias Galaţi, “Prin colbul vremii” 2015 şi “Labirinturi autumnale” 2015 (ambele colecţia Însemne culturale.ning.com, carte digitală), “Peregrinări” 2015 (colecţia Centrul de promovare Itaca, Dublin, carte digitală), “Dor românesc” 2016 (colecţia Starpress), Editura Olimpias Galaţi, “Cântecul creaţiei” 2016 (colecţia Negru pe alb), Editura Studis, Iaşi, “Femeie omniprezentă – mulier ubique” 2016 (Biblioteca Cronopedia), Editura Studis, Iaşi, “Primăvara metaforelor” 2016, editată de A.S.P.R.A. Galaţi ş.a.
Am deţinut funcţia de redactor editorialist la revista “Negru pe alb” şi funcţia de redactor la site-ul literar omonim.
Sunt membru activ al mai multor cenacluri literare on-line.
Am obţinut premii şi distincţii la diverse concursuri şi festivaluri literare, cum ar fi Concursul naţional “Dor de dor” 2014, 2015 şi 2016 – Dor Mărunt, jud. Călăraşi, Festivalul naţional “Ion Budai Deleanu” 2015 şi 2016 – Geoagiu, jud. Hunedoara, Concursul “Diamante spirituale” din cadrul Conferinţei Internaţionale UNIFERO 2015 – Craiova, Sărbătoarea “Ziua Limbii române” Starpress 2015 – Râmnicu Vâlcea, respectiv 2016 – Sâmbăta de Sus, Festivalul Naţional de Creaţie “Vrancea literară” 2016 ş.a.