Cosmin Vasile


Dr. Cosmin Vasile, managing partner ZRVP, este totodată și coordonatorul departamentului de Arbitraj Comercial, fiind specializat în arbitraj internațional și soluționarea disputelor. A fost și este implicat în calitate de avocat în proceduri complexe de arbitraj internațional ținute sub auspiciile ICC, LCIA, CAM, SCC, VIAC, ICSID și CICA, și în conformitate cu regulile de arbitraj UNCITRAL în arbitraje ad-hoc, fiind unul dintre cei mai competenți experți din România.

Cosmin se implică cu precădere în arbitraje internaționale implicând o gamă largă de dispute din domeniul construcțiilor, născute în principal din executarea contractelor FIDIC (implicând contracte de infrastructură având ca obiect construcția și reabilitarea drumurilor naționale, autostrăzilor și căilor ferate, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, construirea unui nou depozit de deșeuri cu unitate de sortare și compostare și reabilitarea depozitelor de deșeuri existente etc.), dar și dispute legate de alte contracte comerciale din domenii precum energie, transport, privatizare și post-privatizare.

Începând cu anul 2011 este arbitru al Curții de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României. Din 2015 are un rol activ în dezvoltarea practicii arbitrajului în România, preluând în acest sens poziția de Membru în Colegiul Curții în cadrul sus numitei instituții. De asemenea, prin mandatul atribuit în aprilie 2017, reprezintă România în calitate de Reprezentant Regional ICC YAF, Divizia Europa & Rusia, un forum profesional global al cărui principal scop este dezvoltarea practicii arbitrajului și promovarea regulilor arbitrale ICC.

Cosmin a fost nominalizat în anul 2017 de publicația internațională de drept Who’s Who Legal între cei mai buni tineri practicieni în arbitraj aflați sub vârsta de 45 de ani, în prima ediție a studiului Future Leaders in Arbitration ce a evidențiat 150 de tineri avocați din firme de top din întreaga lume. Recunoașterea a venit ca urmare a recomandărilor clienților și a altor specialiști în arbitraj intervievați de analiștii Who’s Who Legal, care l-au descris pe Cosmin Vasile drept ”o autoritate în materia dreptului substanțial și procedural”, numindu-l în repetate rânduri ”un guru al strategiilor juridice”.

Cosmin oferă, de asemenea, servicii de consultanță și reprezentare în dispute civile și comerciale, administrative, din domeniul proprietății intelectuale, al achizițiilor publice și recuperării creanțelor. A coordonat numeroase dosare civile şi comerciale şi a administrat dispute majore din domeniul proprietăţii intelectuale, în special în domeniul mărcilor înregistrate şi al patentelor.  Cosmin oferă în mod frecvent servicii de consultanţă şi consiliere juridică în ariile contencios administrativ si achizitii publice.

În ceea ce privește experiența academică a lui Cosmin, acestuia i s-a acordat Diplomă în Arbitraj Internațional de către Chartered Institute of Arbitrators, fiind, totodată, membru al acestui institut (2012), și este Doctor în Drept, cu teza de doctorat „Legea aplicabilă în arbitrajul comercial internațional ad-hoc”, al Universității București, Facultatea de Drept (2011).


:: Cosmin Vasile este membru JURIDICE.ro [click aici pentru detalii]
:: Mențiuni în articole JURIDICE.ro [click aici pentru toate articolele]
:: Speaker la dezbaterile Societății de Științe Juridice [click aici pentru lista participărilor]
:: Participări la conferințele Societății de Științe Juridice [click aici pentru lista participărilor]
:: Participări la evenimente [click aici pentru evenimente]
:: Interviu JURIDICE.ro: Sorina Olaru, Cosmin Vasile: [Viitorul arbitrajului ar trebui să fie unul luminos și spectaculos]
:: Interviu JURIDICE.ro: Cosmin Vasile: [Arbitrajul comercial internațional este cadrul unor dispute cu mult mai „spectaculoase“]
:: Interviu JURIDICE.ro: Cosmin Vasile: [Arbitrajului nu îi prisosește nimic și, mai important, nu îi lipsește nimic]
:: Interviu JURIDICE.ro: Cosmin Vasile: [De mai mulți ani, și în mod cert până la sfârșitul carierei, conviețuiesc fericit cu cele două mari iubiri: litigiile și arbitrajul]


Ultima actualizare a acestei pagini: 1 august 2022