Benjamin Ferencz


Benjamin Ferencz

Nume: Benjamin Berell Ferencz

Date personale:

N. 11 martie 1920, Şomcuta Mare – Maramureș, România

D. 7 aprilie 2023, Boynton Beach – Florida, Statele Unite ale Americii

Nu avea nici un an când părinţii săi, evrei de origine, au părăsit România şi s-au stabilit în SUA.

Stare civilă: căsătorit, patru copii

Studii:

– City College din New York (1940)

– Facultatea de Drept a Universității Harvard (1943)

Carieră militară și profesională:

A luptat în Al Doilea Război Mondial între 1943 şi 1945, sub comanda generalului Patton în campaniile americanilor din Europa, participând inclusiv la debarcarea în Normandia.

Spre finalul războiului, a fost transferat la o unitate ce investiga crimele comise de nazişti, de temutele Einsatzgruppen („trupele de acţiune” coordonate de SS) în Europa de Est, crime comise în special asupra evreilor şi ţiganilor.

A fost în cele mai teribile lagăre, precum Buchenwald, Mauthausen, Flossenbürg şi Ebensee pentru a strânge dovezi şi a descoperit inclusiv jurnalele şi registrele ofiţerilor germani în care aceştia îşi notaseră detaliat toate masacrele comise, deoarece erau siguri că nu vor pierde războiul.

În 1947, la doar 27 de ani, a fost procuror şef în celebrul proces de la Nurnberg în care toţi cei 22 de ofiţeri SS judecaţi pentru uciderea a peste un milion de persoane din Estul Europei au fost condamnaţi, 13 dintre ei primind pedeapsa capitală și patru fiind executați.

Procesul, care a durat între 29 septembrie 1947 şi 10 aprilie 1948, este şi astăzi considerat cel mai mare proces pentru crime de război din istorie.

S-a stabilit în Germania după procesul de la Nurnberg, împreună cu soţia sa, participând la programul de reabilitare a victimelor persecuţiei naziste şi luând parte în 1952 la negocierile privind acordul dintre Israel şi Germania de Vest privind reparaţiile de război.

În 1956, s-a întors în SUA unde a practicat avocatura și a devenit profesor de Drept Internațional Public la Universitatea Pace din White Plains – New York (1985 – 1996).

Considera că legea trebuie aplicată în mod egal pentru toată lumea. Ca răspuns la crimele războiului din Vietnam, el şi-a dedicat restul vieţii înfiinţării Curții Penale Internaţionale de la Haga, care poate acuza oficialii guvernamentali care comit agresiuni sau alte crime de război, fiind unul dintre fondatorii acesteia (2002).

În această idee, a şocat opinia publică atunci când a spus că nu doar Saddam Hussein trebuie adus în faţa Tribunalului Penal Internaţional, ci şi George W. Bush, din cauză că a declanşat războiul din Irak fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

În primăvara lui 2022 a acordat o serie de interviuri în care a deplâns și condamnat invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că preşedintele Vladimir Putin este „un criminal de război” şi că Rusia ar trebui judecată de justiţia internaţională pentru „agresiunea” comisă.

Activitate civică:

În 2016 a donat un milion de dolari pentru Centrul de Prevenire a Genocidelor din cadrul Muzeului Holocaustului din Washington, făcând numeroase donații și în anii următori.

A reprezentat un simbol şi un model în America şi în lume.

Activitate publicistică:

A scris zeci de articole și mai multe volume, dintre care amintim:

– „Definirea agresiunii internaționale. Căutarea păcii în lume” (1975)

– „O Curte Penală Internațională – Un pas către pacea mondială. O istorie și o analiză documentară” (1980)

– „Un ghid de bun simț pentru pacea mondială” (1985)

– „PlanetHood. Cheia supraviețuirii și prosperității tale” (1988)

– „Noi baze legale pentru supraviețuirea globală. Securitatea prin Consiliul de Securitate” (1995)

– „Mai puțin decât sclavii. Munca forțată evreiască și căutarea compensației” (în coautorat cu Telford Taylor, 2002)

– „Cuvinte de despărțire. 10 lecții pentru o viață remarcabilă” (2020)

Premii și distincții:

– Premiul „Erasmus”, ce se acordă persoanelor sau instituţiilor cu contribuţii impresionante la cultura sau societatea europeană (2009)

– Premiul „Elie Wiesel”, cea mai înaltă distincție a Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington (2015)

– Medalia Libertății, conferită de Guvernatorul Statului Florida (2022)

– Medalia de Aur, cea mai înaltă distincție a Congresului SUA, pentru „activitatea sa de o viață în căutarea justiției globale” (2022)