Alexandru Muraru

Alexandru Muraru

Alexandru Muraru este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

A beneficiat de numeroase burse de studiu în Europa şi America de Nord şi a susţinut prelegeri şi conferinţe internaţionale pe teme de istorie recentă sau istoria mentalităţilor în centre academice consacrate şi în universităţi de renume mondial.

Este autorul cărţilor Cum supravieţuieşte monarhia într-o republică? Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989 (Curtea Veche Publishing, 2015) şi Republica Monarhică: Aportul Familiei Regale la integrarea euro-atlantică a României (Junimea, 2009). A coordonat lucrările Ana, Regina. Acasă pentru totdeauna (Curtea Veche Publishing, 2016), Mihai I al României. Regele nostru – Martori, experienţe, amintiri regale (Curtea Veche Publishing, 2018), Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României (împreună cu Daniel Şandru – Adenium, 2015) şi Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Andrei Muraru – Polirom, 2018).

A publicat zeci de studii şi articole privind problema monarhică în România postcomunistă şi evoluţiile generate de acest subiect.

A deţinut, de-a lungul timpului, începând cu 2005, mai multe poziţii guvernamentale sau demnităţi publice.

A fost decorat de două ori de MS Regele Mihai I al României.